Как да наемем подходящия интериорен дизайнер?

 

Наемането на интериорен дизайнер може да е труден и плашещ процес за тези, които не са запознати. 

От къде да започнем, какво да търсим, или какво да очакваме, когато става въпрос за избор на подходящия интериорен дизайнер? 

Ще се опитаме да ви помогнем да си отговорите на тези въпроси.

 

Защо да наемем дизайнер?

Има много изписано по този въпрос, но ето основните предимства:

Време: Трябва да сте наясно, че качествения дизайн може да отнеме много време – от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от обема на проекта.

Знания: Интериорния дизайнер притежават компетенцията как да превърнат едно празно пространство в един комплексен и функционален дизайн.

Ресурси: Дизайнера има достъп до широка гама продукти, които няма да ви предложат в магазина. Освен това често дизайнера ползва отстъпка в цените, заради обемите поръчки, които генерира. Така ще можете да получите по- високо качество и индивидуална изработка на цената на масовото обзавеждане.

 

Какви теми трябва да обсъдите на срещата с дизайнера?

1. Вашия лайфстайл

2. Вашия бюджет

3. Вашите естетически предпочитания

4. Вашите пространствени нужди

5. Времето с което разполагате – Това може да се окаже дълъг процес, затова по- добре предварително обсъдете притесненията си, за да избегнете разочароващ резултат и непредвидени разходи. Не очаквайте всичко да стане за една нощ.

6. Какъв е предпочитания стил на дизайнера

7. Какъв е обхватът на компетентност на дизайнера

8. Какъв е методът на ценообразуване

9. Какъв е процеса на дизайн – как ще се избират продуктите, каква свобода ще има дизайнера по този проект

10. Поискайте да видите портфолиото на дизайнера

И най важното: дефинирайте очакванията си! Колкото повече знае дизайнера предварително, толкова по- добър ще е крайният резултат.

Колко ще струва?

Най- важният аспект при наемането на интериорен дизайнер е да определите бюджета си. Вие ще трябва да платите на дизайнера в зависимост от ангажимента му по вашия проект. Стандартно интериорния дизайнер предлага цена на квадратен метър, или комплексна цена за изпълнение на проекта. Цената може да включва от консултиране и изготвяне на концепция, през създаване на 3D визуализация и подбор на материалите, до цялостна организация и контрол на работата по проекта.

Как да предадем нашето виждане на дизайнера?

Най- добре ще покажете каква визия очаквате с примери. Потърсете и съберете снимки които ви вдъхновяват – стилове, текстури, мебели, аксесоари, мостри на цветове и платове. Те ще са отправна точка за това, което си представяте.

Ето още няколко съвета, които да имате предвид:

Колкото по- добре се разбират дизайнера и клиента, толкова по- доволен остава клиента. А в края на краищата става въпрос именно за клиента не за дизайна, не за дизайнера – за клиента.

Изгответе заедно план за действие с цели и срокове, планирана начална и крайна дата, и очаквани разходи. Можете да планирате всичко, но все пак бъдете гъвкави, ако се случи нещо непредвидено.

Кажете на дизайнера си какво не харесвате – цветове, десени – това е толкова важно, колкото и какво харесвате.

Накрая – не губете своята индивидуалност! Това е вашият проект – и завършения дизайн трябва да отразява това.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply